Q&A cu Luminita, yoga trainer

Ce inseamna practica yoga si cui se adreseaza? Care e profilul participantului?

Versatilitatea acestei practici o recomanda, practic, tuturor celor curiosi si interesati. Asta inseamna ca unii practica yoga ca sport in sine, altii ca si relaxare dupa sport, ca metoda de conectare si reintoarcere in sine, ca metoda de relaxare, ca meditatie in miscare sau pur si simplu ca metoda de meditatie. Oricum toti cei care aleg sa practice yoga sunt satisfacuti. In experienta mea am observat pe de alta parte ca yoga este o chestiune de alegere foarte personala.

Cum vezi legatura dintre yoga si natura?

Conectivitatea cu natura este o trasatura de personalitate individuala. Lumea naturala este adesea descrisa ca fiind un mediu restaurativ care poate reface resursele psihofiziologice ale omului, în timp ce zonele urbane aglomerate sunt considerate cel mai adesea că epuizează energia și atenția noastră.

Mai mult de jumătate din populația globului trăiește în zone urbane. Acest fapt coroborat cu perspectiva psihologică conform căreia zonele urbane solicită din ce în ce mai mult resursele noastre cognitive si conduce inexorabil la oboseală atențională. Ideea retreatului nostru este de a ”lua o pauză” de la sarcinile care solicită exces de atenție precum sunt sarcinile asociate vieții moderne și de a petrece mai mult timp în medii naturale care solicită mai puțin resursele cognitive permițându-ne astfel să recuperăm din capacitățile atenționale. Propunerea noastra este adresata celor care doresc sa se îndepărteze de stresul cotidian, să experiențieze spații și contexte deschise, să se angajeze în activități compatibile cu motivațiile personale intrinsece și să experiențieze stimuli cu fascinație soft, de tip yoga sau drumetii.

În anii `60 psihiatrul Harold Searles considera că mediul non-uman, sălbatic, constituie unul dintre ingredientele de importanță bazală a existenței psihologice umane și că ignorarea acestui element crucial se face cu prețul degradării stării noastre psihologice de bine. Ulterior, numeroase studii și interpretări au explorat și extins conceptul esențial al importanței relației omului cu natura.

Conectivitatea la natură (NC, în engleză nature connectedness) este definită ca experiențierea individuală de uniune (în engleză oneness) cu lumea naturală (Howell et al., 2013). Conectivitatea la natură este corelată pozitiv cu satisfacția în viață (Mayer, Frantz, 2004) și cu afectele pozitive (Nisbet et al. 2011).

La ce sa ne gandim cand spunem yoga pentru anxietate? Yoga pentru furie?

Clasele de yoga le-am gandit tematic pentru trei dintre cele mai intense si epuizante emotii pe care le traim in mod normal si care adesea ne inspaimanta si de care dorim sa scapam. Ceea ce propun eu este o modalitate de a integra aceste emotii in interiorul nostru, intr-un mod in care sa devina usor de tolerat si chiar sa devina ustensile utile in viata nu ceva de care am dori sa scapam.

Cum ai gandit tematica pentru evenimentul din Bucovina? Si ce aduce nou acest eveniment?

Am gandit clasele de yoga pe teme emotionale ceea ce inseamna de fapt o echilibrare la nivelul celor mai importante 7 chakre cu consecinta asupra starii de bine si a functionarii pozitive in viata( autoacceptare, relatii pozitive, dezvoltare personala, scop in viata).
Fiecare clasa de yoga va include: asane si exercitii de pranayama (respiratie), iar la final vom induce cate o transa hipnotica pentru fiecare tema in parte unde fiecare participant intr-o stare de relaxare profunda va putea sa se conecteze cu propriul inconstient unde sa-si gaseasca resursele necesare pentru a se putea sa se confrunte cu rezolvarea problemelor in propria viata.

Care e dificultatea claselor? Cui i se potriveste un astfel de weekend?

Cei care au practicat macar o data in viata yoga, stiu ca fiecare are posibiliatea de a practica yoga la nivelul la care se afla corpul sau in acel moment. Un mare yoghin a spus la un moment dat ca yoga este pentru tineri si batrani, slabi sau grasi, sanatosi sau bolnavi, deci practic pentru toata lumea, indiferent de starea psihica sau fizica in care se afla.

De ce yoga si de ce yoga la munte, in Bucovina?

”Fiecare dintre noi are o inimă și un corp care au nevoie să fie legate emoțional la natură” (Fromm, 1968). Aceasta idee e sprijinita pe conceptul de biofilie care presupune că indivizii umani au o înclinație interioară spre afilierea cu natura, în sensul căutării interacțiunilor pozitive cu alte forme de viață. Si cum yoga are ca scop principal conexiunea corp-minte-suflet si conexiunea cu universul, intalnirea dintre yoga si natura sa se produca intr-un mod complet.

Cu ce plecam acasa dupa Yoga Retreat Bucovina? Sau ce lasam acolo?

Obiectivul nostru principal în urma acestei experiențe, în care îmbinăm conectivitatea la natură și conectivitatea cu sine este ca participanții să-și reduca oboseala cognitivă și să obțină un nivel superior de expresivitate emoțională, de extroversie, un plus de conștientizare a locului lor în lume și în viața proprie. Adică un plus de vitalitate.

Un gand sau o emotie inainte sa ne cunoastem la Yoga Retreat Bucovina?

Cred ca cel mai stimulant gand inaintea unei astfel de experiente este curiozitatea legata de sine, curiozitatea legata de propria transformare si curiozitatea despre ce vom lasa sa ne atinga in acest retreat.

Share this post