A Trail To Remember
Cum ar arăta viața pe alte planete? Noi îți spunem că nu e necesar să treci de limitele Pământului ca să le descoperi. Timp de 5 zile și aproximativ 90 km vom urma, pas cu pas, cursul celor mai faimoase trasee de trekking din Islanda: Laugavegur Trail, respectiv Fimmvorduhals Trail. Printre vulcani, ghețari, munți de riolită, râuri glaciare și locul unei erupții vulcanice din 2010. Și printr-un deșert de cenușă.
- Perioada: 16 – 24 iulie 2021
- Durata excursiei: 9 zile (8 nopți)
- Cost: 1137 euro (prețul afișat este per persoană)
- Locuri disponibile: 4-8 persoane
- Punct de întâlnire: Aeroportul Internațional Keflavi
- Descriere
- Mențiuni și recomandări
- Ce este inclus
- Obiective vizitate
Descriere
Ziua 1
Sosirea pe Aeroportul Internațional Keflavik, de unde vom lua shuttle bus-ul până la cazarea noastră din Reykjavik, locul unde vom sta peste noapte.
Vizităm puțin orașul.
Timp pentru cină.
Ziua 2
- 06.00 Luăm micul dejun la unitatea de cazare.
- 07.00 Pornim cu autobuzul către Landmannalaugar, locul de început/sfârșit pentru faimosul traseu Laugavegur Trail.
- 10.30 Ajungem în Landmannalaugar, locul de unde ziua următoare vom începe incursiunea noastră de-a lungul unuia dintre cele mai spectaculoase trasee de trekking din lume. Dar până atunci, după ce ne-am instalat corturile și am luat prânzul, vom avea de parcurs unul dintre cele mai spectaculoase trasee de o zi din Landmannalaugar: circuitul care are în vedere impunătorul Blahnukur (Vârful Albastru). Circuitul are aproximativ 7 km și începe și se sfârșește în campingul din Landmannalaugar. Totalul ascensiunii, respectiv a coborârii, de pe traseu fiind de aproximativ 450 m urcare, 450 m coborâre.
- 18.00 Timp pentru cină.
- 20.00 Ne vom relaxa în voie în incredibilul hot pot geotermal din Landmannalaugar.
Ziua 3
Laugavegur Trail: Landmannalaugar – Alftavatn. Totalul pentru ziua de azi: aproximativ 24 km de parcurs, durata aproximativă necesară parcurgerii celor 2 secțiuni aferente zilei de astăzi: 9 h.
În prima parte a zilei: Hrafntinnusker – Alftavatn (aproximativ 12 km, durata aproximativă necesară parcurgerii acestei secțiuni: 4 h 30 min).
Prima secțiune de-a lungul traseului Laugavegur se va desfășura cu precădere în ascensiune (ascensiunea aproximativă pentru această parte a traseului fiind de aproximativ 530 m) – întâlnind aici o mixtură de pante abrupte și ceva mai domoale. Peisajul pe care-l găsim aici este unul extrem de colorat (coloratura acestuia schimbându-se în funcție de vreme, dar și de momentul zilei în care ne găsim), cu numeroase ”mud pot-uri” și izvoare termale, precum și cu pâlcuri de zăpadă permanentă în zonele mai înalte.
În a doua parte a zilei: Hrafntinnusker – Alftavatn (aproximativ 12 km, durata aproximativă necesară parcurgerii acestei secțiuni: 4 h 30 min)
Dacă vremea e favorabilă, această porțiune a traseului poate fi realmente splendidă, cu priveliști impresionante oriunde te-ai uita (în caz de ceață fiind nevoie să acordăm o atenție sporită orientării în teren). Odată cu coborârea de pe ”platoul” montan, dacă vremea ne va fi favorabilă, priveliștile către Alftavatn vor constitui o reală desfătare pentru ochi.
Totalul ascensiunii pentru această porțiune a traseului va fi de aproximativ 130 m, respectiv aproximativ 600 m de coborâre (diferență de nivel). Aceasta este zona unde vom avea de trecut primele două râuri: unul minor, dar și un altul mai serios (care va necesita un pic de atenție pentru a nu ne dezechilibra și a ne uda parțial sau complet.
18.00 Sosim la Alftavatn, locul unde vom campa în această seară. Zona de camping beneficiază de toate elementele de care am putea avea nevoie.
Ziua 4
Laugavegur Trail: Alftavatn – Botnar/Emstrur (aproximativ 16 km, durata aproximativă necesară parcurgerii acestei secțiuni: 6 h)
Prima parte a zilei implică traversarea a 2 râuri largi și adânci, urmate de un deșert format dintr-un mix de cenușă și pietre flancate de ”domuri” sinuoase.
Ascensiunile și coborârile pe care le vom întâlni aici sunt cu precădere ”blânde”: diferența de nivel la finele zilei va fi de +200 m, respectiv -270m. Zona de camping unde vom înnopta beneficiază de toate elementele de care am putea avea nevoie.
Ziua 5
Laugavegur Trail: Botnar/Emstrur – Thorsmork (aproximativ 15 km, durata aproximativă necesară parcurgerii acestei secțiuni: 6 h)
Ultima parte a Laugavegur Trail-ului va presupune numeroase urcări și coborâri (unele mai domoale, altele mai abrupte), canioane de mărimi și forme impresionante, precum și un râu glaciar pe care vom fi nevoiți să-l traversăm. Pe măsură ce ne vom apropia de Thorsmork, zonele împânzite cu pietre și cenușă vor face loc pădurilor dese.
Aici vom avea de ales între două puncte de final: Langidalur sau Basar, ambele locuri pentru camping având tot ceea ce am avea noi nevoie (ambele locații având și posibilitatea de ”pick up” și, implicit, de întoarcere la civilizație).
Ascensiunea totală pentru ziua de astăzi va fi de aproximativ +350 m, iar totalul coborârii fiind de aproximativ -600 m.
Ziua 6
Fimmvorduhals Trail: Langidalur/Husadalur – Skogar (aproximativ 29 km, durata aproximativă necesară parcurgerii acestei secțiuni: 10 h 30 minute)
În prima parte a zilei: Langidalur/Basar – Baldvinsskali (aproximativ 13 km, durata aproximativă necesară parcurgerii acestei secțiuni: 5 h).
Ascensiunea către Baldvinsskali este abruptă și accidentată, cu multe porțiuni acoperite cu zăpadă. Priveliștile splendide nu ne vor da pace nici măcar o secundă – iar adăugirile uimitoare la peisaj date de erupția vulcanului Eyafjallajokull din anul 2010 vor face lucrurile cu atât mai impresionante.
Ascensiunea totală pentru prima secțiune va fi de aproximativ +900 m, iar totalul coborârii fiind de aproximativ -70 m.
În a doua parte a zilei: Baldvinsskali – Skogar (aproximativ 16 km, durata aproximativă necesară parcurgerii acestei secțiuni: 5 h 30 min)
Coborârea de la Baldvinsskali este lungă, dar treptată. Zonele mai înalte mai poartă încă amprenta cenușei negre provenite de la erupția vulcanului Eyafjallajokull din anul 2010, dar devin mai verzi pe măsură ce coborâm de-a lungul potecii. O mulțime de cascade absolut uimitoare (26 la număr) ne vor însoți pe parcursul traseului care ne va duce în cele din urmă la cea mai faimoasă și mai mare dintre ele: celebra Skogafoss. Odată ajunși la Skogafoss, ne-am întors practic și la civilizație. În Skogar ne vom face check-in-ul la unitatea de cazare care ne va fi casă pe durata acestei seri.
Ziua 7
- 08.30 Micul dejun la unitatea de cazare.
- 11.00 Ne întâlnim în fața recepției guesthouse-ului de unde vom porni în aventura noastră de-a lungul coastei sudice a Islandei.
- 11.30 Ajungem la Reynisfjara, celebra plajă neagră a Islandei, cu numeroasele sale coloane de bazalt, aceasta regăsindu-se cel mai adesea în top 10 cele mai spectaculoase plaje din lume.
*Atenție!!! Deși e foarte ușor să cădem în tentația de a fi acaparați de frumusețea plajei, trebuie să fim mereu conștienți de periculozitatea valurilor din acest loc, să fim mereu vigilenți și să stăm cât mai departe de valurile imprevizibile ale oceanului. - 13.30 Sosim la Seljalandsfoss, una dintre cele mai iconice cascade ale Islandei, cascadă în spatele căreia se poate merge (fapt pe care-l vom face și noi). La mică distanță de Seljalandsfoss se găsește și Gljufrabui, o cascadă ceva mai mică, poziționată în interiorul unui canion de mici dimensiuni, ce îți va oferi o priveliște și, totodată, o experiență ce îți va tăia răsuflarea (dacă vei opta pentru varianta de a înainta prin canion pentru a o vedea mai îndeaproape – de menționat faptul că, pentru a face acest lucru, va trebui să sărim de pe o piatră pe alta, uneori, fiind chiar nevoiți să călcăm prin apă, dar priveliștea de la final merită cu vârf și îndesat acest mic sacrificiu).
- 15.30 Avem la dispoziție o oră pentru prânz în Hvolsvollur.
- 18.00 Ajungem la Heradsskolinn Guesthouse, o clădire monument istoric, construită în anul 1928 după planurile aceluiași arhitect care a realizat planurile faimoasei catedrale din Reykjavik, Hallgrimskirkja: Gudjon Samuelsson. Această clădire minunată ne va fi casă astăzi și mâine.
- 19.00 Vom merge la Fontana pentru a ne îmbăia în apele binefăcătoare care au ca și sursă de proveniență un gheizer situat în imediata vecinătate a Spa-ului (gheizer care, totodată, reprezintă sursa de încălzire pentru întreaga comunitate locală).
- 21.00 Timp pentru cină.
Ziua 8
- 08.00 Micul dejun la unitatea de cazare.
- 09.30 Ne întâlnim în fața recepției de unde vom porni în descoperirea a unora dintre cele mai spectaculoase, dar, foarte puțin (spre deloc) vizitate obiective turistice din Islanda.
- 11.00 Vizităm Tjofafoss, o spledidă cascadă care, actualmente, este ”îmblânzită” datorită hidrocentralei din apropiere. Cunoscută și sub numele de ”Cascada Hoților”, aceasta se presupune că și-a luat numele de la sistemul judiciar din vechea Islandă – și asta deoarece hoții erau aruncați în cascadă pentru a-și ispăși pedeapsa.
- 12.00 Facem o scurtă oprire la o oază fertilă într-un peisaj prin definiție sterp: Fossabrekkur, un șir de cascade de mici dimensiuni situate pe cursul râului Ytri-Ranga.
- 13.00 Sosim la Raudfoss (Cascada Roșie), o cascadă unică situată la o scurtă drumeție distanță de drumul montan Nyrdri Fjallabak. Având aproximativ 60 m înălțime, aceasta se va dovedi a fi o priveliște impresionantă pentru toți privitorii.
- 13.30 Pornim într-o scurtă drumeție de aproximativ 5 km dus-întors către un loc cu totul și cu totul deosebit: sursa cascadei Raudfoss, izvorul Raudufossakvisl. Un fascinant și unic fenomen islandez ne va aștepta la capătul drumeției. ”Ochiul lui Sauron”, varianta islandeză, ne va oferi un spectacol uimitor de care ne vom aminti pentru totdeauna. Aici vom avea la dispoziție și o oră pentru prânz.
- 18.30 Sosim la Hruni/Hrunalaug, un mic hot pot geotermal ce-ți oferă sentimentul unui loc mitic, mistic. Sentimentul de poveste, de basm ne va cuprinde pe măsură ce ne vom relaxa tot mai mult în acest loc desprins parcă din basme.
- 21.00 Timp pentru cină.
Ziua 9
În funcție de ora zborului, ne vom îndrepta mai repede sau ceva mai târziu către aeroport.
Mențiuni și recomandări de siguranță
Orele menționate în program pot suferi modificări – în funcție de trafic și, mai important, de vreme (vremea în Islanda poate fi foarte imprevizibilă și ne vom adapta programul în funcție de acest aspect).
De-a lungul expediției de trekking ne vom autogospodări (mâncarea va fi gătită la comun sau individual, utilizând facilitățile din cadrul campingurilor).
Pentru cei dintre voi care nu au cort sau sac de dormit sau, pur și simplu, nu doresc să-l care după ei până în Islanda, există posibilitatea de închiriere a acestora din Reykjavik – contra cost. Dacă veți considera că e cazul de așa ceva, nu ezitați să ne scrieți pe adresa office@adeonatrips.ro pentru a vă ajuta cu acest aspect.
Recomandăm participanților să aibă la ei:
- bocanci de drumeție (preferabil, cu gleznă, talpă robustă și să fie impermeabili).
- papuci de apă/sandale.
- lenjerie termică cu mâneci lungi din lână sau sintetice.
- strat intermediar termic de lână sau fleece.
- pantaloni de drumeție (preferabil, nu de bumbac – dacă se umezește durează mult până se usucă).
- șosete pentru drumeții (din lână sau sintetice, cel puțin câte una pentru fiecare zi de drumeție).
- haine impermeabile și respirante: pantaloni, respectiv jachete (ideal ar fi cu glugă – de preferat, cu membrană Gore-Tex sau similar – vremea în Islanda fiind foarte imprevizibilă, se poate să plouă din senin, chiar dacă pe cer nu se afla niciun nor în urmă cu 5 minute).
- recipient(e) pentru apă (oriunde te-ai afla în Islanda, apa este potabilă)
- mănuși impermeabile, respectiv mănuși interioare (de preferat, din lână sau sintetice).
- căciulă și/sau buff/balaclava.
- medicație personală – pentru situații neprevăzute/tratament medical cu caracter personal.
- rucsac de zi (de aproximativ 40-60 L).
- sac de dormit.cort de expediție.
- prosop (de preferat, din microfibră).
- pernă de călătorie.
- periuță și pastă de dinți, respectiv articole de toaletă personală.
- ochelari de soare/protecție solară.
- bețe telescopice (dacă veți considera că aveți nevoie).
- briceag și, opțional, kit de gătit (primus, recipienți, tacâmuri, dar fără butelie).
- cameră foto, baterii, card de memorie, baterie externă.
- lanternă frontală.
- dopuri pentru urechi.
- costum de baie.
Ce este inclus:
- 4 nopți de cazare în hotel/guesthouse la alegerea organizatorului (cu baie la comun)
- 4 nopți de cazare în cort propriu, în campinguri cu acces la dușuri (cu excepția zilei a doua de pe traseu), grup sanitar, respectiv acces la bucătărie comună. În funcție de disponibilitate, contra cost, cazarea la cort poate fi înlocuită cu locuri în cabanele aferente campingurilor.
- transferurile de la/spre aeroport
- transferurile către capetele traseului de hiking
- vizitarea tuturor obiectivelor menționate în program
- tur ghidat al Reykjavikului
- mașina de închiriat, cu șofer, necesară pentru vizitarea obiectivelor turistice din sudul Islandei
- intrarea la Fontana Spa
- intrarea la Hrunalaug
- însoțitor de grup
- micul dejun în diminețile de 22, 23, respectiv 24 (după încheierea traseului de trekking)
Ce nu este inclus:
- biletele de avion (la cerere, vă putem oferi consultanță gratuită în vederea achiziționării biletelor)
- micul dejun (în prima zi, respectiv în zilele petrecute pe traseu), masa de prânz, respectiv cina
- asigurare de călătorie, aceasta necesitând a fi făcută individual (și are caracter obligatoriu)
- echipamentul (cort, sac de dormit etc)
- upgrade de cazare
- dușurile de pe parcursul traseului
- curentul electric de-a lungul traseului
- Laugavegur Trail
- Reykjavik
- Fontana Spa
- Hrunalaug
- Seljalandsfoss
- Gljufrabui
- Skogafoss
- Reynisfjara
- Raudfoss
- Raudufossafjoll
- Fimmvorduhals
- Tjofafoss
- Landmannalaugar
- Blahnukur
- Eyjafjallajokull
- Myrdalsjokull
- Godahraun
- Fossabrekkur